«Connect to share»

Διεθνείς συνεργασίες στο Θέατρο Μπέλλος

Το Θέατρο Μπέλλος διοργανώνει για πρώτη χρονιά τη δράση με τίτλο “Connect to share”, με σκοπό την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και τη συν-δημιουργία μεταξύ καλλιτεχνών και σπουδαστών που ζουν στην Ελλάδα με καλλιτέχνες και σπουδαστές του εξωτερικού. Την πρώτη χρονιά, εστιάζει σε δύο συνεργασίες με ομάδες και φορείς από την Αγγλία και πιο συγκεκριμένα, την ομάδα Babel theatre company και το πανεπιστήμιο Royal Central School of Speech and Drama, University of London. Οι δράσεις θα διατρέχονται από την κοινή θεματική της «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της οικογένειας σήμερα. Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από τους παραπάνω φορείς θα επισκεφτούν το θέατρο προκειμένου να συνεργαστούν με Έλληνες δημιουργούς. Η λήξη κάθε επιμέρους συνεργασίας περιλαμβάνει μια ανοιχτή παρουσίαση που θα λάβει χώρα στο θέατρο Μπέλλος. Στη λήξη κάθε παρουσίασης θα διεξάγεται Q&A, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους καλλιτέχνες για το έργο τους.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις:

Babel Theatre

www.babeltheatre.co.uk

Από τις πιο πολυβραβευμένες νεοσύστατες βρετανικές ομάδες σωματικού θεάτρου, η Babel Theatre, θα επισκεφτεί το Θέατρο Μπέλλος διοργανώνοντας οκταήμερο εντατικό σεμινάριο για ηθοποιούς και τελειόφοιτους σπουδαστές δραματικών σχολών. Με όχημα το σωματικό θέατρο, οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν τις δυναμικές των οικογενειακών σχέσεων. Στον κέντρο της αναζήτησης τους τοποθετούνται οι αντιθέσεις των γενεών, οι συναισθηματικές συγκρούσεις και ο τρόπος που η οικογένεια διαμορφώνει το άτομο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας, Joseph Lynch, ο οποίος θα επιμεληθεί τη δημιουργική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια διεξάγει διεθνή έρευνα με σεμινάρια σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, αναλύοντας τον ρόλο του πατέρα στα σύγχρονα οικογενειακά μοντέλα του 21ου αιώνα.

Από πλευράς μεθοδολογικής διαδικασίας, η ομάδα εστιάζει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση των εκφραστικών μέσων των ηθοποιών που αφορούν στο σώμα και τις δυνατότητες του. Ερμηνεύεται και δοκιμάζεται ο τρόπος που το σώμα γίνεται αυτόνομος αφηγητής, πομπός και δέκτης μιας ιστορίας. Μέσα από τη δημιουργία μιας συσπειρωμένης ομάδας, οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους και θα αναζητήσουν νέους τρόπους έκφρασης μέσα από αυτό. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Περίοδος διεξαγωγής σεμιναρίου: 12 – 19 Μαΐου 2023

Ημερομηνία τελικής παρουσίασης ανοιχτή για το κοινό: 20 Μαΐου 2023


Royal Central School of Speech and Drama

University of London

Τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Writing for Stage & Broadcast Media, κατόπιν εσωτερικού διαγωνισμού, επιλέγονται για τη σύνθεση ενός μονόπρακτου θεατρικού έργου. Ταξιδεύουν στην Ελλάδα, στο Θέατρο Μπέλλος και συνεργάζονται με τρεις νέους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς με σκοπό την εξέλιξη του θεατρικού τους έργου και την παρουσίαση μέρους του στο πλαίσιο μιας βραδιάς αναλογίου που θα διοργανωθεί στο θέατρο. Οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν στα Αγγλικά. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από υπέρτιτλους. Με το πέρας της συνεργασίας, εκτός από το Q&A που θα διεξαχθεί για το κοινό, όλοι οι συμμετέχοντες του πρότζεκτ θα συζητήσουν για την πορεία και το αποτέλεσμα της συνεργασίας.

Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας λειτουργικής φόρμας διαπολιτισμικής συνεργασίας με άξονα τη θεατρική γραφή, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση στο θέατρο. Η Sarah Grochala, διευθύντρια σπουδών του τμήματος και πολυβραβευμένη θεατρική συγγραφέας, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα διεξάγει διήμερο εντατικό σεμινάριο για Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς με θέμα τις διαφορετικές μεθοδολογικές και δραματουργικές προσεγγίσεις της σύγχρονης Ευρωπαϊκής δραματουργίας.

Περίοδος διεξαγωγής δράσης: 16 – 20 Ιουνίου 2023

Σεμινάριο για Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς: 18 & 19 Ιουνίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής καθώς και για το κόστος παρακολούθησης των δράσεων, μπορείτε να στείλετε email με το βιογραφικό σας στο info@theatrompellos.gr ή να καλέσετε στο 210 3229889 &  6979111413.

Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.