Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν

του Γιάννη Αποσκίτη

Λονδίνο, 1975. Τέσσερις νέες γυναίκες, όλες κάτω των τριάντα, συμβιώνουν σ’ ένα διαμέρισμα. Η κάθε μία προέρχεται από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό στρώμα, αλλά όλες τους αποκτούν ένα είδος κοινής και μοιραίας σχέσης με τον χώρο στον οποίο συν-υπάρχουν. Για όλες ο χώρος αυτός είναι ένας τόπος προσωρινής ανάπαυλας, τόπος συνενοχής, τόπος που ανασαίνουν λίγο πριν το μακροβούτι, πριν από την προσωπική διαδρομή που έχει να διανύσει η κάθε μία, ο τόπος που μπορούν να μοιραστούν, να ουρλιάξουν, να πιουν, να γελάσουν, να φοβηθούν. Μαζί.

Βρισκόμαστε, στην ταραχώδη για τη γυναίκα και όλες τις θηλυκότητες, δεκαετία του  ́70. Τέσσερις γυναίκες στην ακμή τους, ζητούν ένα κομμάτι από την ήδη μοιρασμένη πίτα της κοινωνικής ιεραρχίας. Αναρωτιούνται αν οι επιτακτικές τους επιθυμίες είναι ουτοπίες, αν υπάρχει κίνδυνος στην επιθυμία, αν μπορούν να τολμήσουν να υπάρξουν. Κοιτάζουν τη ζωή πίσω από ένα γυάλινο παραπέτασμα, μακριά από την πρώτη γραμμή κι ας βρίσκονται ολοκληρωτικά στη μάχη.

Η κάθε μια παλεύει με τον δικό της τρόπο, καταδιωκόμενη από τον προσωπικό της δαίμονα.

Μέσα από τα μάτια 4 νέων ηθοποιών, βλέπουμε μια εποχή που οι γυναίκες παρακολουθούν την ανδρική κούρσα ταχύτητας από τις κερκίδες. Καταλαβαίνουμε τη δύναμη του δεσμού τους μέσα από τα ξαφνικά γέλια τους, τις εκκωφαντικές κραυγές, τους ξέφρενους χορούς και τις μεγάλες σιωπές τους.

Το έργο «Dusa, Fish, Stas and Vi» ήταν το πρώτο φεμινιστικό θεατρικό έργο που κατάφερε να ανέβει με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο West End του Λονδίνου. Είχε πρωτοανέβει με τον τίτλο «Dead Fish» στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1977. Εμβληματικό για την εποχή του, αποτελεί ντοκουμέντο της φεμινιστικής γραφής του  ́70. Με το έργο αυτό η Pam Gems αναδεικνύεται στην Αγγλία ως η κατεξοχήν φεμινίστρια θεατρική συγγραφέας της γενιάς της.

Τα δικά μας «Ψάρια στη Γυάλα» αναζητούν τη φεμινιστική γραφή, την αισθητική, και ολόκληρη την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του  ́70, καθρεφτίζοντάς τα στο σήμερα.

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024




Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – Κείμενο
Γιάννης Αποσκίτης
Συνεργάτης Δραματουργός
Πέτρος Καλφαμανώλης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση
Νεκροτσουλήθρα
Κοστούμια
Όλγα Ευαγγελίδου
Κίνηση – Χορογραφία
Πωλίνα Ευαγγέλου
Σκηνογραφία
Νίκος Κατσαμπάνης
Καλύδημη Μούρτζη
Σχεδιασμός φωτισμού
Σωτήρης Ρουμελιώτης 
Παίζουν οι
Νίκος Γιαλελής
Γιώργος Κατσής
Ελένη Κουλογιαννη
Κωνσταντίνος Πλεμμένος