Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ

του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

Με το νεοελληνικό έργο του Άκη Δήμου «Η νύχτα των μυστικών», γίνεται η έναρξη της κεντρικής σκηνής του ιστορικού θεάτρου «Μπέλλος» στην Πλάκα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Αικατερίνη Παπαγεωργίου και τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης): Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας,  Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.

Η ιστορία:
Ένα ζευγάρι περιπλανιέται μία νύχτα στο γοητευτικό και απρόβλεπτο κόσμο ενός τσίρκου. Από λεπτό σε λεπτό, η παράσταση αρχίζει. Τέσσερα αλλόκοτα πλάσματα, ήρωες του τσίρκου, συνδιαλέγονται μαζί με έναν άντρα και μια γυναίκα και προκαλούν έναν αναπάντεχο καταιγισμό αποκαλύψεων. Γιατί εδώ – στο συναρπαστικό και φωτεινό κόσμο του τσίρκου – τίποτα δεν απαγορεύεται και όλα μοιάζουν «κανονικά», κι  αυτό είναι το πιο προκλητικό.   

Κλόουν και θηριοδαμαστές, ακροβάτες, drag show, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και όλα όσα συνθέτουν το θέαμα που προσφέρει ένα τσίρκο, έρχονται σε αντιπαράθεση με μια βίαιη πραγματικότητα που μοιάζει να μη μπορεί άλλο να «κουκουλώνει» τις αλήθειες.

«Η νύχτα των μυστικών», είναι ένα σύγχρονο έργο που  πραγματεύεται και με ρεαλισμό αλλά και με έναν ιδιαίτερο και αλληγορικό τρόπο την έννοια της κακοποίησης σε όλα τα επίπεδα μιας σχέσης και σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ο Άκης Δήμου αναφέρει ότι «το τσίρκο της «Νύχτας των μυστικών» είναι ένα βασίλειο με έναν αδιαφιλονίκητο βασιλιά, ένοχο για το θάνατο της βασίλισσας, που ψάχνει τρόπους να απαλλαγεί από το βάρος της ενοχής του. Σ΄ αυτόν τον βεβαρημένο -από ένα θανάσιμο μυστικό – χώρο, εισβάλλει ένα ζευγάρι – βιρτουόζοι στην τέχνη της λεηλασίας της ζωής του ενός από τον άλλον». 

Η σκηνοθέτις Αικατερινή Παπαγεωργίου τονίζει:
Ο Ζαν Ζενέ έγραψε ότι «το τσίρκο είναι το μέρος που μεταμορφώνει τη σκόνη σε χρυσόσκονη» και αυτό ακριβώς είναι που επιτυγχάνει ο Άκης Δήμου στη «Νύχτα των μυστικών». Μέσα λοιπόν, σε μια νυχτερινή χίμαιρα, η παράσταση μας εκθέτει στην σκληρότητα του ανθρώπου, τη δύνη της υπαρξιακής αναζήτησης, την εξουσία της πατριαρχίας και εν τέλει την αδυναμία του ανθρώπου να ταυτιστεί με την έννοια του «μαζί».

«Η νύχτα των μυστικών» έχει παρουσιαστεί τη θεατρική περίοδο 2008-2009 στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου.

κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή


Παρασκευή 20:30 –

Σάββατο 18:30
και 21:00  –

Κυριακή 19:00Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας
Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία
Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Πρωτότυπη μουσική
Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Σκηνικά και Κοστούμια
Έλλη Εμπεδοκλή
Χορογραφίες
Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού
Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη
Έφη Λεωνίδα
Βοηθός σκηνογράφου
Ασημίνα Κουτσογιάννη
Βοηθός ενδυματολόγου
Πέρσα Ντόβα
Φωτογραφίες
Ελίνα Γιουνανλή
Γραφιστική επεξεργασία
Indigo Creative
Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης):
Ορέστης Τζιόβας
Τάσος Λέκκας
Ελίζα Σκολίδη
Αλέξανδρος Βάρθης
Εριφύλη Κιτζόγλου
Γιώργος Μαρτίνος